zdrowie na talerzu

Niezwykle istotną kwestią we współczesnej rzeczywistości jest dla nas zdrowie dzieci. Ponieważ zdrowy organizm potrzebuje dobrej energii do działania, bardzo dużą uwagę przykładamy do zdrowego żywienia.

Nasz jadłospis jest opracowywany zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, po konsultacji z dietetykiem. Zbilansowane posiłki przygotowujemy w naszych placówkach ze świeżych produktów, współpracujemy z lokalnymi rolnikami, dbamy o różnorodność i sezonowość produktów. Z naszego menu wyeliminowaliśmy biały cukier, sami przygotowujemy zdrowe słodkości czy domowe pasztety, tak tradycyjne jak i warzywne. W naszym menu królują warzywa i owoce, korzystamy z dobrodziejstw rodzimych kasz oraz roślin strączkowych. W sezonie jesienno- zimowym dietą wspieramy odporność dzieci, dodajemy do herbaty świeży imbir, stawiamy na produkty ogrzewające organizm itp.

W ramach autorskiego programu “zdrowie na talerzu” organizujemy w przedszkolu zajęcia kulinarne, przygotowujemy zdrowe i smaczne dania wspólnie. Dla rodziców, na tablicy ogłoszeń przeznaczyliśmy specjalne miejsce o tematyce zdrowego żywienia, zachęcamy do aktywnego śledzenia zmieniających się tam informacji.