Zdrowie na talerzu

Ponieważ zdrowy organizm potrzebuje dobrej energii do działania, dużą uwagę przykładamy do zdrowego żywienia.

Nasz jadłospis jest opracowywany zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, po konsultacji z dietetykiem. Zbilansowane posiłki przygotowujemy w naszych placówkach ze świeżych produktów, współpracujemy z lokalnymi rolnikami, dbamy o różnorodność i sezonowość produktów. Z naszego menu wyeliminowaliśmy biały cukier, sami przygotowujemy zdrowe słodkości czy domowe pasztety, tak tradycyjne jak i warzywne. W naszym menu królują warzywa i owoce, korzystamy z dobrodziejstw rodzimych kasz oraz roślin strączkowych. W sezonie jesienno- zimowym dietą wspieramy odporność dzieci, dodajemy do herbaty świeży imbir, stawiamy na produkty ogrzewające organizm itp.

W ramach autorskiego programu „zdrowie na talerzu” organizujemy w przedszkolu zajęcia kulinarne, przygotowujemy zdrowe i smaczne dania wspólnie. Dla rodziców, na tablicy ogłoszeń przeznaczyliśmy specjalne miejsce o tematyce zdrowego żywienia, zachęcamy do aktywnego śledzenia zmieniających się tam informacji.

17358789 1432730293454391 5435988736473578697 o 1024x768 - Zdrowie na talerzu
12144779 999049373489154 4774728074233308699 n - Zdrowie na talerzu
43127981 2112642375463176 6277526665144827904 o 1024x683 - Zdrowie na talerzu