Zdrowie na talerzu
Ponieważ zdrowy organizm potrzebuje dobrej energii do działania, dużą uwagę przykładamy do zdrowego żywienia.
Nasz jadłospis jest opracowywany zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, po konsultacji z dietetykiem. Zbilansowane posiłki przygotowujemy w naszych placówkach ze świeżych produktów, współpracujemy z lokalnymi rolnikami, dbamy o różnorodność i sezonowość produktów. Z naszego menu wyeliminowaliśmy biały cukier, sami przygotowujemy zdrowe słodkości czy domowe pasztety, tak tradycyjne jak i warzywne. W naszym menu królują warzywa i owoce, korzystamy z dobrodziejstw rodzimych kasz oraz roślin strączkowych. W sezonie jesienno- zimowym dietą wspieramy odporność dzieci, dodajemy do herbaty świeży imbir, stawiamy na produkty ogrzewające organizm itp.
W ramach autorskiego programu „zdrowie na talerzu” organizujemy w przedszkolu zajęcia kulinarne, przygotowujemy zdrowe i smaczne dania wspólnie. Dla rodziców, na tablicy ogłoszeń przeznaczyliśmy specjalne miejsce o tematyce zdrowego żywienia, zachęcamy do aktywnego śledzenia zmieniających się tam informacji.